Trenere må gi alle barn følelsen av å bli sett i løpet av en trening eller kamp.

Postet av Ringsaker IF den 19. Jan 2018

Ståle Solbakken (49) mener det er viktig at alle trenere gir barna en følelse av å bli sett i løpet av en trening eller kamp, og at det viktigste målet for trenere bør være å ha med flest mulig – lengst mulig. - Barnetrenere bør bli målt på hvor mange spillere de klarer å beholde – ikke hvor mange pokaler som står i hylla etter endt sesong, mener Ståle Solbakken.

Norges idrettsforbund har i lengre tid satt søkelys på hva som er god barneidrett gjennom flere reportasjer på idrettsforbundet.no. Pappa og trener Ståle Solbakken bidrar mer enn gjerne til debatten.   Som sjef for Nordens beste fotballklubb FC København (FCK), og øverste ansvarlig for fotballbarn ned til 13 år i klubben, har Solbakken lang erfaring på hva som er riktig og galt.  - Jeg har vært mye rundt i Europa og jeg mener den norske barneidrettsmodellen er langt fremme i forhold til andre land, innleder Solbakken.  

Ønsker flere kompetente trenere Solbakken mener kompetente trenere er nøkkelen til god barneidrett. Han mener derimot at en av de største utfordringene er å skaffe dyktige trenere som både klarer å skape likhet, men også differensiering, slik at man både kan skape bredde og topp - på sikt. 

God barneidrett for meg er at alle blir sett og føler at de har fått noe ut av å være med på en treningsøkt, kamp eller arrangement – uavhengig om de er et stort talent eller ikke fullt så flinke, sier Solbakken og fortsetter: - Foreldre i norsk idrett gjør en god jobb, men det er likevel viktig å få inn flere utdannede trenere til å jobbe med barn og ungdom. Hvert barn er unikt og har krav på individuelle hensyn. De utvikler seg forskjellig – derfor må man tilrettelegge og optimalisere treningene slik at de får ut sitt potensial.  

Tålmodige trenere  Ståle Solbakken er også bekymret for at altfor mange idrettslag starter spissing og topping for tidlig.  Hans og FCKs grunnfilosofi er flest mulig - lengst mulig.  - Vi må ikke dømme enkeltspillere for tidlig. Alle må få en sjanse. Så mange som mulig må få tilgang til miljøer som har betydning for deres utvikling, sier han. 

Både trenere og klubber må ha tålmodighet. I tillegg må ungdommene selv må ha stayerevne.  - Dersom trenerne klarer å motivere ungdommene til å fortsette med idrett i 16-17 års alderen så vil det kanskje være i denne aldersgruppen man finner de som blir aller best, sier Solbakken som mener det er umulig med tidlig utvelgelse. - Noen av de alle beste spillerne i FCKs historie har vært såkalte «late bloomers» og som har slått igjennom veldig sent. Felles for dem alle er at de hadde stayerevne til å stå igjennom de vanskelige årene, og ikke minst har ambisjon om å trene selv på fritiden. 

Messi ble ikke verdens beste spiller av å møte opp på organisert trening to ganger i uka. Da jeg var ung trente vi veldig mye på løkka. Det er en del av idretten jeg ikke ser like ofte i dag, forteller Solbakken.  Han nevner Norges forsvarskjempe i Werder Bremen og på landslaget – Rune Bratseth  - som ett godt eksempel på en som slo igjennom sent.   - Rune Bratseth "kunne ikke" slå en pasning før han var 22 år. Han så tidvis håpløs ut. Men plutselig løsnet det. Men han er kanskje en av Norges beste spillere gjennom tidene, forteller Solbakken om sin tidligere landslagskollega.  - Vi må ikke glemme at det er som 27-28 år at mange fotballspillere, og andre toppidrettsutøvere, når toppen av karrieren.


Vi må ikke glemme at det er som 27-28 år at mange fotballspillere, og andre toppidrettsutøvere, når toppen av karrieren.


Alle skal få muligheten ved å spille på ulike nivåer
- Det er vesentlig for oss i FCK at vi både får frem spillere på det beste laget og det nest beste laget. Ikke nok med det; vi vil også ha flinke trenere, lagledere, materialforvaltere og supportere. Det er viktig for oss at alle som har vært en del av klubben, og som kanskje forlater FCK en dag, kan snakke pent om klubben fordi de har fått en sjanse til å utvikle seg som både spiller og menneske.

Dessuten legger klubben opp til at alle får prøve seg på ulike nivåer. Klubben deler inn lagene sine etter når barna er født på året. Det etableres lag med spillere født i jan-mars, april-juni, juli-september osv. Dessuten får spillerne matching på tre ulike nivåer.  
- 13-14-åringer i FCK spiller 50 prosent av tiden med sitt eget lag. 25 prosent av tiden spiller de mot lag som er dårligere slik at de kan trene på teknikk og føle mestring og 25 prosent av tiden spiller de mot lag som er bedre slik at de får noen ekstra utfordringer. Vi skaper en trygg ramme slik at alle spillerne føler seg motiverte, avslutter Solbakken. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.